Saturday, February 11, 2012

Makanan Ibu Hamil

Salam semua...

Baru ni berkesempatan tuk coret-coret pasal kehamilan..
Nak cerita tentang makanan yang saya ambil ketika Hamil. Sekarang usia kandungan dah masuk bulan ke 6. Jadi ssesuai sangatlah tuk beri nutrisi tambahan tuk baby nanti.

Ada soalan kata "Wah kak muka kau berseri-seri la bila pragnt"  saya kata "mungkin sebab masa hamil kita makanan kita jaga dan ambil vitamin tu yang muke nampak berseri-seri dan sihat. takde jerawat. kulit bersih..lagi-lagi dah 6 bulan nih..memang nampak perubahannya." itu cerita saya lah...tapi kalu ikut doktor tak tau plak yer..

Semasa awal kehamilan macam 1,2 bulan saya ambil pil asid folik.ikut nasihat doktor lah..
Bulan 3,4,5 dan seterusnya saya ambil pil Asid folic yang jenis sebiji tu. sebabnya kalu ikut pil klinik kerajaan saya tak lalu nk telan. bau ubat yg kuat.saya bukan pemakan ubat sgt pun..jd tuk kebiasaan masa anak ke dua pun saya terus ambil pil EBERET warna merah..pil tu bagus tuk tingkatkan bacaan HB darah. sebab bila kehamilan dh bertambah HB saya akan menurun. Jadi ada satu nurce kt Perlis tu syorkan pil EBERET ni..setakat ni HB saya maintain ok.syukurlah...


Saya juga ambil pil kalsium.pil kalsium ni saya terpaksa ambil sebab saya jarang minum susu masa mengandung. Tak tau kenapa sebab tak boleh bau susu kot..jadi tu ganti kehilangan kalsium yang diambil oleh baby tuk tumbesarannya saya ambil pil kalsium. dari apa2 jenama pun tak kisah rasanya. yang penting tanya nasihat doktor dulu lah.

Tuk bulan kelima pula saya dah start ambil minyak ikan tuk baby. kalau ikut nasihat doktor patut bagi umur 7 bulan. tapi saya ni terover plak.bukan apa kadang-kadang terlupa nak makan bila dah sampai masa. jadi terlanjur ingat saya ambil je terus. Pil ni baik tuk otak baby. sebab masa dalam perut neuron-neuron kat otak baby baru nak bertunas..so kene ambil la tuk ib-ibu mengandung macam saya..insyallah terbaik tuk baby anda.

Lagi makanan tambahan yang saya ambil ialah madu. madu biasanya saya ambil tuk lawaskan pembuangan air besar. saya ambil satu sudu madu kacau dengan air suam. pastikan sudu kaca atau plastik sahaja ye.amalkan setiap hari kalau mampu. kadang-kadang seminggu 3 kali saya buat. tu pun selalu lupa dan tak sempat.

Selain madu saya juga ambil kurma dan kismis. Biasanya waktu tengah malam.bila perut lapar saya makanlah kismis dan kurma. selai baik tuk perkembagan baby dan khasiatnya ia juga dapat beri tenaga pada saya terutama bila lapar. semestinya kat rumah tak kurang 1 bekas mesti ada kurma dan kismis.

Satu lagi masalah saya masa hamil ni ialah tak lalu makan nasi. lagi-lagi yang dimasak sendiri. Jadinya saya akan ambil makanan tambahan dari jenama Herba Life. bancuhan yang di SHAKE ni saya minum dan amalkan waktu pagi. sebab bila sampai sekolah selalunya saya tak sempat nk sarapan. terus lenjan dengan jadual kelas yang padat.  kadang-kadang tengahari baru saya makan. Di samping tu saya tak perlu risau lagi. sebab kandungan vitamin dan nutrisi dalam Shake Herba Life ni dah komplit. jadi saya tak risau lagi. sebab bila hamil ni saya juga bermasalah tuk makan sayur. Tapi kene ambil jugak sayur. penting...kata doktor makan banayk sayur hijau boleh cegak anak jaundis bila lahir nanti dan persediaan tuk susu ibu.

Lain-lain  yang saya tak ambil lagi waktu ni ialah minum air sarang burung..tuk cantikkan kulit baby. tapi ni masa bulan ke 7,8, 9 elok lah kita ambil. Kalu mampu nak minum sekarang pun boleh.

K rasanya tu saje la yang saya dapat kongsikan..cuma..terbaik dari allah, kurang lebih kelemahan saya. Apa-apa pun kalau was-was tanya doktor anda k..saya hanya kongsikan apa yang saya ambil waktu hamil ini.

Kalau ada yang sudi syer tentang makanan masa hamil boleh lah tuliskan kat ruangan komen..perkongsian bermanfaat. satu kita syer..1000 lagi yang kita akan dapat.TQ




2 comments:

  1. Nice blog, informasi yang menarik, kunjungi juga blogku ya!!! Banyak perkawinan menghasilkan anak anak yang berantakan karakternya, beberapa keluarga yang lain mendapatkan anak anak yang ketika dewasa menjadi pribadi pribadi mandiri yang berguna bagi lingkungan dan sesamanya, mengapa bisa berbeda beda jawabannya adalah karena mereka berbeda pola perilakunya saat sang anak dalam kandungan, bila orang tua bersikap egoistis-materialistis saat anak dalam kandungan, saat dewasa kelak anak juga akan mempunyai sifat yang sama, maka saat ibu mengandung jagalah sikap agar berjiwa religius-sosialistis agar anak saat dewasa nanti mempunyai sifat kepemimpinan yang merakyat. http://ibumuslimhamil.blogspot.com/2013/01/buku-mencetak-anak-salah-metode-vresh.html

    ReplyDelete
  2. singgah sini..informasi yang bermanfaat..:-)

    ReplyDelete

wa kha kha...:)

Facebook Share

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...