Thursday, August 18, 2011

Cerita tentang Suasana Raya



Tajuk ni mcm tak relate je..entah ok kot.



em..sedih dh sampai ramadhan ke 18 hari ni..rasa kemeriahan raya tahun ni tak excited sangat..tapi sebab anak-anak cuba juga untuk hidupkan suasana raya tu..



Kata rakan saja Julia.."Buatla persiapan sekurang2nya anak-anak rasa juga kemeriahan nak sambut syawal"..


Bila fikir balik betul juga..yelah mungkin bila dh jd ibu bapa kemeriahan nak raya tu tak rasa sangat.tak sama macam kanak-kanak dulu..



Jadinya saya rasa tanggungjawab tu patut saya pikul untuk menghidupkan suasana raya nanti insyallah...



Mula rasa seronok bila tengok gelagat anak-anak sibuk bukak tutup pintu almari semata-mata nak tengok baju raya yang siap tergantung dengan kasut raya mereka..."Nak raya eh..". sian lama tunggu bila ntah raya tu tiba..



Si Kakak pula..bila je dengar orang sebut perkataan "RAYA", dia dah toleh-toleh..sambil kata "mummy kasut raya..". mula lah dia teringat pada kasut raya nye..mummy kata "Sabar belum raya lagi, nanti dah raya boleh pakai eh"..Kakak pun anguk kepala..



Di pendekkan cerita, dek nk menyahut saranan sahabat saya Julia, saya mula menghidupkan suasana raya dengan membuat kueh tradisional, yang memang En. Suami suke sangat.siap2 habis puasa, habis satu balang. Biarlah janji ia tak terbuang dan membazir. apa yang penting semua gembira.



Sedikit perkongsian resepi lah kan..Mudah2an bila hasil air tangan isteri dan ibu ni doa mudah meresap dlm diri suami dan anak-anak.tuk doa yang baik2 je..sefahaman, dengar kata ibu bapa..mcm tulah..sambil mengulung kueh siput ni selit2 sikit zikir2..tambahkan perasa.kot lah taksedap jadi sedap kan..lagi satu janagn lupa mulakan dengan 'Bismillah..'.Kadang-kadang kita lupa.



Buat dua putri ku ini..ingat ye dh besar nanti jangan lupa resepi kueh siput. andailah mummy takde nanti boleh buatkan kueh siput ni tuk daddy kamu.






Bahan2 nya:



Minyak makan (1 mangkuk)

Ikan bilis (kisar)

Ketumbar (kisar)

Air

Garam

Tepung gandum (1 Kg)



Caranya:



Uli lah semua bahan tadi sampai jadi doh.jangan lembik sangat. agak2 kalu dh boleh gulung kt cetak kueh siput tu kira ok lah.pastu goreng.Kalu nk sira pedas seeloknya lada yg dikisar tu lebihkan bawang putih. mak kata kalu lebih bawang merah nanti kueh siput jd lembab.tak rangup.


Sekian..

No comments:

Post a Comment

wa kha kha...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...